Olen muutaman vuoden ajan opiskellut ja koettanut myös soveltaa transaktioanalyysin nimellä kulkevaa psykologian ja ohjauksen teoriaa. Kiinnostuin transaktioanalyysistä alun perin etsiessäni apua tiettyihin haastaviin tilanteisiin, jotka toistuivat opetuksessa ja työelämässä muutenkin.
Transaktioanalyysi on kanadalaissyntyisen psykiatri Eric Bernen kehittämä psykologian ja vuorovaikutuksen teoria ja menetelmä. Sitä voi soveltaa monenlaisiin tilanteisiin esimerkiksi opetuksessa, ohjauksessa, terapiassa ja ihan omassa henkilökohtaisessa elämässä. Transaktioanalyysi (eli TA) koki eräänlaisen buumin 1960- ja 1970-luvun vaihteessa, ja se oli hetken aikaa todella suosittua. Sittemmin teoria ei ole ollut samalla lailla valokeilassa kuin monet muut lähestymistavat.
Minun mielestäni TA:ssa on kuitenkin monia ajatuksia ja käsitteitä, joita on hyvin helppo soveltaa käytäntöön. Tällaisia ovat esimerkiksi käyttäytymistä ja vuorovaikutusta kuvaavat minätilat sekä lukkiutuneita ja epätyydyttäviä vuorovaikutustilanteita kuvaavat pelit. Lisäksi TA:ssa keskeinen elämänkäsikirjoituksen käsite on sellainen, joka vetoaa vaikkapa kirjoittajiin.
Helsingissä järjestetään toukokuun lopussa 30.–31.5.2012 kaksipäiväinen transaktioanalyysin peruskurssi TA101. Kurssi on englanninkielinen, ja kouluttajana toimii ruotsalainen psykologi Stefan Sandström, joka on kouluttanut Suomessa 1990-luvulta lähtien. Olen itse käynyt tuon koulutuksen peräti kahdesti, toisella kerralla Stefanin kouluttamana, ja se oli kyllä erittäin hyvä.
Kurssin esite löytyy täältä. Kurssin ilmoittautumisaikaa on hieman pidennetty tuossa esitteessä mainitusta. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 16.5.
Lisätietoa TA:sta voi lukea täältä, täältä ja vaikkapa täältä.