Aiemmassa artikkelissa esittelin erilaisia tapoja tutustua tekstilajeihin. Minkälaisiin asioihin sitten tulisi kiinnittää huomiota silloin, kun yrittää hahmottaa yksittäistä tekstilajia?
Mielestäni on hyödyllistä pohtia ainakin seuraavia kysymyksiä:
1) Mikä on tämän tekstilajin tarkoitus?
Tekstilajit ovat syntyneet toteuttamaan erilaisia sosiaalisia tehtäviä: esityslista kertoo, mistä kokouksessa on tarkoitus keskustella, resepti auttaa ruoanlaittamisessa ja dekkari tarjoaa esimerkiksi ajanvietettä kesälomalla.
Mieti, minkälaisia tarkoituksia juuri sinun tarkastelusi kohteena oleva tekstilaji palvelee. Mitä sillä tavoitellaan?
Kaikkien tekstilajien kohdalla tarkoitus ei ole välttämättä lainkaan yksinkertainen asia. Esimerkiksi dekkari voi viihdyttämisen lisäksi esimerkiksi kommentoida yhteiskunnallisia asioita. Mieti siis avoimin mielin, mitä kaikkia tehtäviä kyseinen tekstilaji palvelee tai voi palvella.
2) Kenen luettavaksi tekstilaji on tarkoitettu?
Kenelle kyseinen teksti ja tekstilaji on todellisuudessa tarkoitettu? Kuka sen lukee? Paljastuuko itse tekstistä, kenelle se on osoitettu, vai tarvitaanko tuon asian selvittämiseen tekstin ulkopuolista tietoa?
3) Minkälainen rakenne tekstilajissa on?
Minkälaisia osia kyseisessä tekstissä ja tekstilajissa on? Mitä osia siinä voisi olla? Missä järjestyksessä osat ovat? Miten tekstilaji on tapana aloittaa ja lopettaa? Miten paljon tekstilaji tarjoaa tilaa rakenteelliselle vaihtelulle tai kokeiluille?
4) Mitä kaikkea muuta tekstilaji sisältää varsinaisen leipätekstin lisäksi?
Miten tekstit on otsikoitu? Onko niissä kuvia? Minkälainen teksti on esineenä (kirja, verkkoteksti, lehtiartikkeli tai jotain muuta)?
5) Miten kuvailisit tekstilajin tyyliä ja argumentoinnin tapaa?
Tyyli ja erilaiset tekstissä käytety retoriset keinot ovat hyvin laaja teema. Voit kuitenkin pohtia niitä edes jonkin verran yleisellä tasolla: Onko teksti asiatyylinen, arkinen vai kaunokirjallinen? Puhutellaanko siinä lukijaa? Viitataanko siinä kirjoittajaan? Miten tekstissä perustellaan väitteitä? Miten lukija pyritään vakuuttamaan?
6) Mitä muuta erityistä tai poikkeuksellista tekstilajissa esiintyy?
Joskus tekstilajeissa on erityispiirteitä, jotka erottavat ne heti muista tekstilajeista. Esimerkiksi tieteellisissä tekstilajeissa käytetään usein lähdeviitteitä ja verkkoteksteissä taas usein linkkejä. Mikä tekee tarkastelemastasi tekstilajista poikkeuksellisen?
Tekstilaji ja sen hahmottaminen ovat tärkeitä asioita kirjoittamisen opiskelussa ja opetuksessa. Tässä artikkelissa esitettyjen kysymysten avulla pääset jo aika pitkälle. Kirjoittamisen ja tekstilajin suhteesta voit lukea lisää myös kirjastani Kokonaisvaltainen kirjoittaminen.