Tämän blogin nimi on Kokonaisvaltainen kirjoittaminen. Siksi on varmaankin hyvä hieman pohtia, mitä kokonaisvaltainen kirjoittaminen on tai mitä se voisi olla.
Kirjassani, joka myös on nimeltään Kokonaisvaltainen kirjoittaminen, selitän käsitteen Roz Ivaničin ajatusten avulla. Ivaničin mukaan kirjoittaminen ja ihmisten käsitykset kirjoittamisesta voidaan palauttaa seuraaviin kuuteen osa-alueeseen:
1) Kirjoittaminen on taitoa
2) Kirjoittaminen on luovuutta
3) Kirjoittaminen on prosessi
4) Kirjoittaminen on tekstilajin tuottamista
5) Kirjoittaminen on sosiaalista toimintaa
6) Kirjoittaminen on sosiopoliittista toimintaa
Kokonaisvaltaista kirjoittaminen tai kirjoittamisen opetus on silloin, kun se huomioi nämä kaikki kirjoittamisen ulottuvuudet. Joskus voi olla tarpeen korostaa osa-alueista yhtä, mutta myös tällöin on tärkeää muistaa, että kirjoittamisessa ovat aina läsnä myös muut viisi osa-aluetta.
Kirjoittamisen hahmottaminen näiden kuuden osa-alueen valossa on siis yksi tapaa ymmärtää kokonaisvaltaisen kirjoittamisen käsite ja samalla tämän blogin nimi. Tämän lisäksi käsitteen voi mielestäni ymmärtää ainakin kahdella muulla tavalla
Lajien tuolle puolen
Kokonaisvaltainen kirjoittaminen tarkoittaa myös kirjoittamista, joka on kiinnostunut kirjoittamisen yleisistä lainalaisuuksista yksittäisten lajien tuolla puolen.
Kirjoittamisessa on luonnollisesti paljon lajikohtaista vaihtelua. Reportaasin tai haastattelun kirjoittaminen aikakauslehteen eroaa monella tavalla vaikkapa elokuvakäsikirjoituksen kirjoittamisesta, ja nämä kaikki ovat puolestaan aika erilaisia kirjoittamisen lajeja kuin bloggaaminen. Yksittäisten lajien opetteleminen vaatii aikaa ja niiden kunnollinen hallinta todennäköisesti useita vuosia.
Silti kaikkien kirjoittamisen lajien taustalla on samankaltaisia teemoja. Kirjoittaminen vaatii aina jonkinlaista kielitaitoa, kykyä käyttää kieltä. Kaikenlainen kirjoittaminen vaatii myös yhteyttä omaan luovuuteen. Lisäksi kaikissa kirjoittamisen lajeissa kirjoittaminen kietoutuu yhteen lukemisen kanssa: jos et lue, et todennäköisesti pysty kunnolla kirjoittamaankaan.
Myös kirjoittajien ongelmat voivat usein olla lajista riippumatta hyvin samankaltaisia. Yleisiä ongelmia voivat olla esimerkiksi ”Miten saisin itseni koneen ääreen?” tai ”Miksei kukaan lue kirjoituksiani tai reagoi niihin?”
Kokonaisvaltainen kirjoittaminen on siis näkökulma tai asenne, joka lähestyy kirjoittamista lajeista riippumatta ja samalla kaikkia kirjoittamisen lajeja kunnioittaen. Ehkäpä se on myös tavoite, yritys siirtää omaa ja muiden osaamista lajista toiseen.
Kokonaisvaltainen elämä
Lopulta kokonaisvaltainen kirjoittaminen voi tarkoittaa vielä kolmatta asiaa: kirjoittaminen on toimintaa, joka on osa kirjoittajan elämää hyvin kokonaisvaltaisella tavalla.
Jos kirjoittamista harrastaa tai tekee jollain tavalla pitkäjänteisesti tai ”tosissaan”, se kietoutuu väistämättä esimerkiksi toimeentulon kysymyksiin. Jos haluaa todella kehittyä kirjoittajana, on kirjoittamisen oltava joko ammatti tai säännöllinen harrastus. Myös jälkimmäisessä tapauksessa kirjoittaminen on rahoitettava jollain tavalla.
Kirjoittaminen myös vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisella tavalla. Kirjoittaminen on osa kirjoittajan identiteettiä, ja kirjoitusten julkaiseminen muuttaa ihmistä peruuttamattomasti: esimerkiksi kirjan julkaistuaan ei ole enää sama ihminen kuin sitä ennen.
Kirjoittamisen kokonaisvaltaisuus tulee ilmi myös siinä, että kirjoittaminen on kaiken muun lisäksi fyysistä toimintaa. Yhdistämme kirjoittamiseen helposti ajatteluun ja luovuuteen. Jokainen säännöllisesti kirjoittava tietää kuitenkin hartioissaan sen, että kirjoittaminen on myös fyysinen suoritus.
Kirjoittaminen on kokonaisvaltainen asia. Tämän blogin tavoitteena on tarkastella kaikkea edellä mainittua, toivottavasti kiinnostavalla ja innostavalla tavalla.
Törmäsin tämän tekstin kirjoitettuani kirjoitukseen, jonka viesti on kutakuinkin päinvastainen kuin tässä omassa tekstissäni. Kurkatkaapa siis myös tänne:
http://kirjoittajatreffit.net/2009/09/kirjoittaja-kirjoittaa/
Tekstin perusajatuksen voisi tiivistää ehkä näin: Kirjoittaja on sellainen ihminen, joka kirjoittaa. Esimerkiksi kirjoittamalla kommentin tähän kirjoitukseen sinusta tulee kirjoittaja. Ei siinä sen kummempaa.
Uskoisin, että molemmille näkemyksille on tilaa ja molemmat palvelevat omaa tarkoitustaan.