Olen kirjoittanut harrastuksena ja työkseni monenlaisilla tavoilla. Bloggaaminen on kuitenkin ehkäpä hauskin kirjoittamisen laji, jonka tiedän. Se on siis todella kivaa!
Hahmottelen tässä kirjoituksessa sitä, mistä tämä johtuu. Pohdin kysymystä lähinnä siis kirjoittamisen näkökulmasta: miksi bloggaaminen on erityisen kiva ja tyydyttävä kirjoittamisen laji? Seuraavassa muutama keskeinen syy.
1) Julkaisuväline on kokonaan sinun hallinnassasi
Kirjoititpa sitten kirjoja, lehtiartikkeleita, akateemisia tekstejä tai melkein mitä tahansa muuta, aina joku toinen yleensä puuttuu tekstiisi tai tekee lopulta siihen liittyvät päätökset. Kirjojen kohdalla näin tekee kustannustoimittaja tai kustantaja muuten, lehtijuttujen kohdalla päätoimittaja tai toimitussihteeri ja akateemisten tekstien osalta vaikkapa ohjaaja tai lehtien päätoimittajat ja refereet.
En nyt tarkoita, että nämä tekstiisi puuttuvat henkilöt ainoastaan hankaloittavat työtäsi, päinvastoin. Esimerkiksi edellä mainitsemieni henkilöiden antamat kommentit ovat tehneet monista minunkin kirjoittamistani teksteistä paljon parempia kuin olisin yksin saanut aikaiseksi.
Silti on todella vapauttavaa kirjoittaa välillä niin, että kukaan ei voi puuttua teksteihisi. Blogi on sinun oma julkaisusi. Voit kirjoittaa blogiisi mitä haluat, juuri niin kuin haluat, juuri silloin kun haluat.
2) Kirjoittamisen prosessi on lyhyt
Kirjoittaminen on haastava laji siinä mielessä, että toisinaan kirjoittamisen prosessi kestää hyvin, hyvin kauan. On vaikeaa pitää yllä motivaatiota, jos yksittäisen tekstin tuottamisen prosessi kestää kuukausia tai jopa vuosia. Usein prosessi on myös ainakin osittain kirjoittajan hallitsemattomissa. Vaikka tekisit oman tekstisi nopeasti, kustannusprosessi voi kestää kauan.
Blogatessa tekstin saa kirjoitettua ja julkaistua saman tien. Tämä on erittäin tyydyttävää!
Taas pieni varaus: Se, että blogatessa julkaiseminen on mahdollista nopeasti, ei välttämättä tarkoita, että tekstit kannattaa aina julkaista heti ne kirjoitettuaan.
Olen itse huomannut, että usein blogiartikkelit paranevat sillä, että antaa niiden hautua vaikkapa yön yli ja muokkaa sitten niitä vielä hieman. Blogiartikkelin julkaisuajankohta vaikuttaa myös yllättävän paljon siihen, kuinka paljon se saa lukijoita. Toisinaan kannattaa lykätä julkaisua sellaiseen ajankohtaan, että sinun lukijasi ovat hereillä ja halukkaita tekstisi lukemaan.
3) Visuaalinen puoli
Opiskelin viime vuosituhannen lopussa eräässä uusmedia-alan koulutuksessa, joka tosin jäi minulta silloin kesken. Yksi sen koulutuksen tärkeimmistä hyödyistä oli kuitenkin se, että tajusin aika pian olevani paljon parempi kirjoittamisessa kuin visuaalisessa suunnittelussa.
Kun tunnilla piti sommitella muutamasta sanasta, parista muodosta ja parista väristä kokonaisuus, toiset saivat heti luotua jotain hienoa. Minä taas – no sanotaanko, että olen parempi kirjoittamaan.
Tästä huolimatta blogin visuaalisen asun suunnitteleminen on todella tyydyttävää. Minusta on tärkeää, että oma blogini myös näyttää miellyttävältä. Blogissa tämä on myös mahdollista erilaisten teemojen ja vaikkapa Flickr-sivustolta löytyvien Creative Commons -kuvien avulla.
Oman blogin visuaalisen ilmeen kehittäminen on todellisuudessa niin helppoa, että välillä ihmettelen, miksi kaikki eivät näe samaa pientä vaivaa. Esimerkiksi Uuden Suomen blogit saavat varmasti sata kertaa enemmän lukijoita kuin minun blogini, mutta minun blogini näyttävät kyllä sata kertaa paremmilta!
4) Tekstilajien kirjo
Yksi hauskimmista asioista bloggaamisessa on se, että blogiin voi kirjoittaa hyvin monenlaisia tekstejä.
Molempien blogieni ydin ovat eräänlaiset how to -artikkelit sekä blogien teemaa käsittelevät periaatteelliset kirjoitukset. Tavoitteenani on tarjota lukijoille uusia ajatuksia, opastusta ja vinkkejä. Silti tämän lisäksi olen voinut kirjoittaa blogeihini henkilökohtaisempia juttuja, mielipidetekstejä, kirjaesittelyitä, uutisia tai hieman akateemisempiakin artikkeleita. Ja blogiin voi tietysti tehdä vaikkapa haastatteluita siten, että käytännössä haastateltava kirjoittaa melkein koko artikkelin itse! (Niitä minun pitäisi tehdä enemmän.)
Silti tästä kaikesta muodostuu järkevä kokonaisuus, ainakin jos blogin teema on mielekkäästi rajattu. Sitä paitsi edes sitä teemaa ei tarvitse rajata mielekkäästi, ellei halua.
5) Saat lukijoita ja palautetta
Parasta ja ehkäpä melkein koukuttavinta blogikirjoittamisessa on tietysti se, että pienellä vaivalla blogikirjoitus saa heti lukijoita ja että näet nuo lukijat myös heti blogin kävijätilastoista. Lisäksi lukijat voivat todella kommentoida tekstiäsi. Jokainen Facebook-peukutus tuntuu hyvältä, kun on nähnyt vaivaa jonkin jutun eteen.
Olen käyttänyt elämästäni useamman vuoden muutaman tieteellisen artikkelin kirjoittamiseen. Muutama ihminen lukee nuo artikkelit hyvin tarkasti ja useampaan kertaan, lähinnä ohjaajani ja refereet sekä lopulta tietysti väitöskirjani esitarkastajat ja vastaväittäjä. Heidän kommenttiensa lisäksi en ole kuitenkaan ainakaan tähän mennessä tainnut saada ainuttakaan spontaania lukijapalautetta jo julkaistuista kolmesta artikkelistani.
Akateeminen julkaiseminen on omalla tavallaan hyvin tyydyttävää, mutta kovin vuorovaikutteista se ei kuitenkaan ole. Onneksi toisenlaiset kirjoittamisen lajit tarjoavat tuota vuorovaikutusta, sillä muuten minun akateeminen kirjoittajan urani olisi todennäköisesti jäänyt paljon lyhyemmäksi.
—
Bloggaaminen ei tietystikään ole ainoastaan hauskaa. Siitä on myös hyötyä. Lue hyödyistä lisää täällä.
Kuva: Shandi-lee (Flickr)
Vihreän langan kolumnista (http://www.vihrealanka.fi/kulttuuri/blogista-sarjakuva-albumiksi ) poimittuna sarjakuvan piirtäjän ajatuksia: ”Blogia tekee rennommin ja sensuroimattomammin. Jos olisin alusta asti ajatellut, että blogistani tulee lopulta albumi, en olisi varmaan saanut mitään tehtyä.” ”Blogiin perustuvalla sarjakuva-albumilla on ikään kuin lukijat valmiina: sitä on helppo mainostaa blogissa. Sähköjäniksen lukijat motivoivat minua myös tekijänä. Tunsin, että blogia kannatti jatkaa ja kehittää.””Hassua kyllä, painotuote antaa edelleen uskottavuutta. Albumista kirjoitetaan arvosteluja, toisin kuin blogeista. Albumi toimii myös työnäytteenä paremmin kuin sarjisblogi”
Hyviä kommentteja! Blogi voi tosiaan auttaa pitämään kynnyksen sopivan matalalla. Ja mahdollistaa keskeneräisten ajatusten testailun. Ja totta ovat nuo näkemykset albumista tai kirjastakin. Kuten eräs ystäväni totesi: ”Aina välillä pitää kirjoittaa kirjoja, että säilyy uskottavuus.” 🙂