Twitter on jo kauan ollut pienten piirien suosiossa, mutta viimeisen vuoden aikana siitä on tullut yhä suositumpi sosiaalisen median palvelu. Twitter on vieläkin hieman vaikeasti lähestyttävä palvelu, ja monet sen konventioista vaativat pientä opettelua. Tämän oppaan tavoitteena on madaltaa kynnystä Twitterin käyttöön ja tarjota vinkkejä, joiden avulla siitä saa enemmän irti.
Kuten oman Twitter-profiilini tilastoista näet, en ole mikään himotviittaaja. Olen pikemminkin aivan tavallinen Twitterin käyttäjä. Olen käyttänyt Twitteriä aktiivisesti noin vuoden. Sitä ennen käytin sitä pitkään ainoastaan kiinnostavien artikkelien etsimiseen.
Tämä artikkeli on siis kirjoitettu myös oman twitteröintini pohdiskeluun ja kehittämiseen. Kuulisinkin erittäin mielelläni kommentteja tekstistä!
Aivan Twitterin käytön alkuun tätä artikkelia ei ole tarkoitettu. Jos haluat esimerkiksi tietää, mikä on tviitti, kuinka Twitteriin rekisteröidytään ja miten profiilia muokataan, tässä kaksi hyvää englanninkielistä opasta:
Fabulous Blogging: How to Use Twitter
Mashable: The Beginner’s Guide to Twitter
Seuraavassa kuitenkin omat vinkkini. Näin saat Twitteristä iloa ja hyötyä!
1) Käytä aikaa ja sitoudu
Twitterissä on omanlaisensa konventiot, ja sen kieli täytyy oppia. Osa konventioista on todella hienovaraisia. Esimerkkinä vaikkapa se, että jos aloitat tviittisi käyttäjätunnuksella, sen näkevät aikajanallaan vain teidän yhteiset seuraajanne, mutta jos laitat tunnuksen eteen pisteen, sen näkevät kaikki seuraajasi.
Twitteriin pätee siis sama sääntö kuin kaikkeen muuhunkin kirjoittamiseen: sinun on otettava oppia muilta ja harjoiteltava. Käytä Twitteriä säännöllisesti ja sitoudu siihen. Tämä ei vaadi mitenkään tolkuttomasti aikaa. Kyllä 15 minuuttia päivässäkin riittää ihan hyvin.
Etsi hyviä tviittaajia, seuraa heitä ja ota oppia. Etsi juuri sellaisia seurattavia, jotka miellyttävät sinua ja jotka keskittyvät sinua kiinnostaviin aiheisiin. Sinun ei todellakaan tarvitse seurata @alexstubbia tai @TuomasEnbuskea vain siksi, että ”kaikki” seuraavat heitä. Seuraa heitä, jos se tuntuu mielekkäältä.
Kokeile myös rohkeasti erilaisia Twitterin käytön tapoja ja katso, mikä toimii. Todennäköisesti teet myös joitain virheitä matkan varrella, mutta se ei ole vakavaa. Muista kuitenkin, että Twitter eroaa monista muista sosiaalisen median muodoista siinä, että se on täysin julkinen. Tviittisi voi siis ainakin periaatteessa päätyä melkein minne tahansa (katso esimerkiksi, mihin @katleenan ja minun #porncomday-keskustelu päätyi). Mieti, millaisen kuvan haluat itsestäsi antaa julkisesti.
2) Käytä sovellusta
Twitteriä voi toki käyttää sivuston oman käyttöliittymän kautta. Käyttöliittymä ei mielestäni kuitenkaan ole erityisen käyttäjäystävällinen, ja sanoisin, että Twitteriä ei oikeastaan ole tarkoitettu sen kautta käytettäväksi.
Paljon helpompaa ja mielekkäämpää on käyttää Twitteriä erilaisten sovellusten ja clientien avulla. Vaihtoehtoja on valtavasti. Itse käytän Macillä Tweetdeck-nimistä ohjelmaa ja iPhonella ja iPadillä Tweetbotia. Näistä edellinen on Twitterin ylläpitämä ja ilmainen, jälkimmäinen maksaa muutaman euron.
Sovelluksen avulla pystyt seuraamaan Twitteristä helpommin juuri sitä, mitä itse haluat. Varsinaisen aikajanan lisäksi voit esimerkiksi nähdä suoraan sinulle suunnatut viestit, tai sitten voit tehdä erilaisia pysyviä hakuja erilaisille hashtageille ja asiasanoille tai listoille. Minulla on esimerkiksi Tweetdeckissä pysyvät sarakkeet tunnisteille #gradu ja #kirjoittaminen sekä sanalle väitöskirja.
Sovellukset helpottavat myös Twitterin käyttöä mobiililaitteilla. Ainakin minun mielestäni vaikkapa bussimatkat tai erilaisissa jonoissa odottaen vietetty aika ovat juuri mainioita hetkiä Twitterin käyttöön. Puhelimella otettu kuva on myös noin keskimäärin aika hyvä tviitti.
Sovellukset mahdollistavat myös sen, että voit helposti hiljentää (engl. mute) jonkun yksittäisen käyttäjän tviitit, jos hän esimerkiksi tviittaa mielestäsi liikaa tai epäolennaisuuksia. Älkää kertoko kenellekään, mutta käytän tätä ominaisuutta varsin paljon! Voin sen avulla tehdä aikajanastani merkityksellisemmän mutta silti ”virallisesti” seurata. Tämä mahdollistaa esimerkiksi sen, että minulle voi yhä lähettää yksityisviestejä.
3) Määrittele suhteesi hashtageihin
Yksi Twitterin tunnusmerkkisistä ominaisuuksista ovat hashtagit eli aihetunnisteet. Hashtageja on toki ollut ennen Twitteriäkin, mutta Twitter teki niistä valtavirtaa. Nykyisin niitä käyttävät monet muutkin palvelut.
Hashtagejä ei ole pakko käyttää! Olen itsekin laiska käyttämään niitä. Twitterin hakutoiminto on myös varsin hyvä, ja se löytää avainsanoja tviiteistä ihan ilman sitä risuaitaakin.
Hashtageistä voi kuitenkin olla iloa ja hyötyä. Voit löytää niiden avulla muita samoista teemoista kiinnostuneita ja saada itsekin tviiteillesi näkyvyyttä. Eri televisio-ohjelmien kommentointi reaaliaikaisesti hashtagien (esim. #tvof tai #linnanjuhlat) on suosittua hupia. Ja vaikka nuo edellä mainitut ovat niitä yleisimpiä hashtagien käyttötapoja, taipuvat hashtagit toki moneen muuhunkin, esimerkiksi kielellä leikkimiseen ja ironiaan. Ota mallia ja apinoi!
On myös ihan mahdollista lanseerata omia hashtagejä. Esimerkiksi @imagelehti on mainostanut lehtensä vastikään uudistunutta ulkoasua ja sisältöä #imageuudistuu-hashtagillä ja saanut sillä varmasti lisänäkyvyyttä. Helsingin yliopiston Opettajien akatemia, jonka jäsen olen, otti puolestaan käyttöön #opeaka-tunnisteen. Olisi mielestäni ainakin tässä vaiheessa turhaa luoda akatemialle oma Twitter-tili, mutta hashtagin avulla kiinnostuneet voivat saada tietoa Opettajien akatemiasta, oli tviittaaja kuka tahansa.
4) Vuorovaikuta
Oletko muuten huomannut, että käsite sosiaalinen media koostuu kahdesta sanasta? Se on siis media, mutta se on myös sosiaalista. Ole siis sosiaalinen. Ylläpidä suhteita mutta myös rakenna niitä.
Kommentoi ihmisten tviittejä ja vastaa heidän kysymyksiinsä. Uudelleentviittaa muiden tviittejä. Jaa verkossa muiden tuottamaa hyvää materiaalia. Vastaa, jos sinulle viestitään. Seuraa ihmisiä, joita et muuten tapaisi. Ja tämä on mielestäni tärkeää: ole kiinnostunut muista, ja ole kohtelias ja hauskakin.
Jos Twitteriä vertaa kaikkein suosituimpaan sosiaalisen median palveluun, sanoisin, että Twitter on Facebookia enemmän uusien yhteyksien luomista kuin vanhojen ylläpitämistä. Ainakin se on siihen erittäin hyvä.
5) Tavoittele uudelleentviittauksia
Uudelleentviittausten metsästäminen voi tuntua narsistiselta toiminnalta (”Mun tviitti retviitattiin neljätoista kertaa!”). Karu tosiasia kuitenkin on, että ilman uudelleentviittauksia yhden tviitin elinikä on todella lyhyt ja se saavuttaa vain murto-osan seuraajistasi. Jos haluat, että tviittisi tavoittavat muutamaa henkilöä suuremman yleisön ja jos haluat niiden tavoittavan välillä hieman erilaisen yleisön, pidä uudelleentviittauksia tavoittelemisen arvoisena asiana.
En todellakaan esitä olevani tämän asian suhteen kovin vahva auktoriteetti. Ymmärrän kuitenkin uudelleentviittausten arvon ja olen lukenut aiheesta pari hyvää kirjoitusta (esimerkiksi tämän ja tämän). Tässä muutama idea sen suhteen, mitkä tekijät kasvattavat uudelleentviittausten todennäköisyyttä:
- Ole hyödyksi. Aidosti kiinnostavat ja hyödylliset tviittaukset jaetaan eteenpäin.
- Ole hauska. Kaikki tarvitsevat hyvää huumoria.
- Ole nopea. Jos tviittaat jostain ajankohtaisesta uutisarvoisesta asiasta ensimmäisten joukossa, viestiäsi jaetaan eteenpäin.
- Uudelleentviittaa itse. Ihmiset maksavat usein takaisin saamansa palvelukset: jos retviittaat jotain toista, hän saattaa hyvinkin tehdä saman sinulle joskus toiste.
- Tviittaa muiden materiaalia ja kerro heille siitä. Ehkäpä he tviittaavat eteenpäin.
- Tviittaa, kun ihmiset seuraavat Twitteriä. Eihän sinua tietenkään uudelleentviitata silloin, kun suurin osa ihmisistä on jossain muualla, esimerkiksi nukkumassa. Aiheesta löytyy dataa ainakin englanniksi, mutta parasta lienee testailla.
- Pyydä uudelleentviittauksia. Tätä ei kannata tehdä liian usein, mutta toisinaan kyllä. Jos mielestäsi ihmisillä voisi olla aito syy jakaa viestiäsi edelleen, pyydä sitä kohteliaasti.
6) Varioi
Jos viestisi pysyy jatkuvasti aivan samanlaisena, se alkaa aika pian puuduttaa. Jos esimerkiksi koko ajan kerrot vain itsestäsi tai linkkaat omiin tuotoksiisi, et ole erityisen sosiaalinen. Jos koko ajan jaat yhden suosikkisivustosi tai käyttäjän kaikki artikkelit, seuraajasi voisivat sinun sijastasi seurata tuota käyttäjää. Jos viestittelet yksinomaan suoraan toisille yksittäisille käyttäjille, saattaa potentiaalinen uusi seuraaja tuntea itsensä ulkopuoliseksi.
Ehdotankin, että varioit omia tviittejäsi. Tviittaa omia kirjoituksiasi ja tviittaa muiden kirjoituksia. Uudelleentviittaa kommentoimatta ja uudelleentviittaa kommenttien kanssa. Keskustele suoraan yksittäisten käyttäjien kanssa ja tviittaa kaikille seuraajillesi. Uudelleentviittaa ikisuosikkiesi tviittejä ja uudelleentviittaa tuntemattomampien tviittejä. Tviittaa tekstiä ja tviittaa kuvia. Tviittaa asialinjalla mutta tviittaa välillä jotain henkilökohtaisempaa tai vitsikästä. Jos toimit näin, olet ainakin minun ihanneseurattavani!
7) Luo omat sääntösi
Sosiaalisen median tärkein sääntö on, että voit itse luoda omat sääntösi. Voit siis huoletta kyseenalaistaa myös kaikki edellä antamani kehotukset ja keksiä itse parempia.
On esimerkiksi aivan OK käyttää Twitteriä kiinnostavien ihmisten seuraamiseen ja jättää tviittaaminen muille. Samoin voit käyttää Twitteriä puhtaasti ammatilliseen viestintään, jos niin haluat, tai sitten voit käyttää sitä yksinomaan henkilökohtaiseen viestintään tai harrastuksiin. Voit käyttää Tweetdeckiä mutta voit käyttää Twitteriä myös selaimen kautta, jos se on sinusta helpointa.
Ja on ihan OK tviitata joko 200 kertaa päivässä tai vain kerran viikossa, kumpi vain tuntuu hyvältä. Voit tviitata virka-aikaan tai sitten voit tviitata ympäri vuorokauden. Voit jopa tehdä tilistäsi salaisen, jos niin haluat (joskaan en ihan ymmärrä, mikä sen pointti silloin olisi).
Twitter taipuu moneen, ja voit käyttää sitä haluamallasi tavalla. Käytä kuitenkin! Älä anna Twitteriin liittyvien stereotypioiden ja ennakkoluulojen estää ainakaan tutustumasta palveluun.
Ei Twitter lopulta ole sen kummempi ilmiö kuin vaikkapa radio tai matkapuhelin olivat aikoinaan. Kaikki oppivat käyttämään niitä, mutta lopulta jotkut käyttävät enemmän kuin toiset. Kokeile, mihin sinä voisit Twitteriä käyttää!
—
Kuten alussa sanoin, kuulisin mielelläni kommenttisi aiheesta. Mikä sinusta toimii Twitterissä? Miksi sinä pidät siitä? Mikä on tuntunut vaikealta? Kerro kommenteissa tai tviittaa minulle.
Kuva: shawncampbell (Flickr)
Hei!
Olipa mielenkiintoinen ja hyvä artikkeli. Twitteri-maailma on minulle ihan vieras. Heräsi kiinnostus ja ehkäpä yritän valloittaan tämänkin maailman.
Hyvää talven jatkoa!
Kiitos kommentista, Hannu! Kyllä ehdottomasti kannattaa kokeilla!
Tässä vielä kolme hyvää suomenkielistä artikkelia aiheeseen liittyen:
Pelasta maailma: Miksi #Twitter?
Tarkkaamo: Twitter-opas vasta-alkajille
Nakkipaketti: Parhaat Twitter-vinkit aloittelijalle
Kiitos asiallisesta ja innostavasta tavasta kertoa twitteristä.Olen vasta tutustunut toisten tviitteihin ja uskallus kirjoittaa omia kaipaa vielä rohkeutta.Nyt lueskelen linkit ja sitten vaan twitterin kimppuun.Kokeilu ja sitoutuminen kannattaa!
Kiitos kommentista, Anne! Ei kannata liian kauan miettiä tviittaamisen aloittamista. Kun alkaa heti tehdä niitä säännöllisesti, kyllä sen oppii!
Tai sitten vaan ottaa rennosti, twiittailee siten miltä tuntuu. Jos miettii liikaa, että pitäisi olla hauska tai sitä ja tätä, harvoin onnistuu. Kohta seitsemän on minusta paras ja käyttökelpoisin.
Kiitos kommentista, Hanna-Riikka! No joo, olet kyllä toisaalta oikeassa. Antaa mennä vaan! Toisaalta olen sitten kuullut monelta, että he eivät tiedä, miten Twitterissä pitäisi toimia tai että he eivät oikein saa siitä mitään irti. Ehkä se on joillekin luontevampaa kuin toisille. Tämä pitää varmaankin paikkansa kaikkien sosiaalisen median palveluiden suhteen. Siksi kuitenkin tein nämä ohjeet.
Ja Twitterissä aika monet ovat nimenomaan ammatillisessa roolissa, jotkut jopa työnantajan velvoittamina. Silloin on pakko myös hieman miettiä, mitä siellä voi tai kannattaa tehdä. Yksityisen ja julkisen välisen rajan vetäminen tai epäviralllisen ja virallisen välinen tasapainottelu ei ole helppoa, ja siitähän sosiaalisessa mediassa paljolti on kyse.
Olen samoilla linjoilla Hanna-Riikan kanssa ja kun nyt olen lukenut tänään pari suomenkielistä Twitteriä koskevaa kirjoitusta (ohjetta), niin missään ei ole mainittu julkkis-ilmiötä: Ihmiset todellakin seuraavat julkkiksia ( – ja esim. Tuomas Enbuske on todellakin tehnyt itsestään julkkiksen (Twitterissä, mutta myös muualla)).
Tämä ilmenee myös sillä, että Twitterissä koetaan olevan kilpailu seuraajien määrästä (tapaus Saarikoski vuosi sitten). No, mitä enemmän seuraajia, sitä useampi (ehkä) lukee niitä twiittejä eli vaikuttavuus kasvaa, jos sellaista hakee, mutta kun katsoo Enbusken twiittejä, niin asiaa sisältävien, ’järkevien’ twiittien määrä on aika pieni.
Mihin silloin halutaan vaikuttaa? Aika moni niitä kuitenkin seuraa ja se liittyy minusta juuri enemmän siihen tunteeseen, minkä monet saavat, jos voivat seurata julkkista tai jos julkkis jopa seuraa heitä, puhumattakaan, että retwiittaisi tai vastaisi! (Kirsi Piha ainakin on dokumentoinut tuon tunteen omassa SlideShare-esityksessään… hän on tietenkin itse poliitikko, julkkis ja viestintätoimiston johtaja…)
Minusta Twitter on vain kiva viestintäväline. Toisaalta olen viestinyt Internetissä julkisesti yli 20 vuotta, joten ehkä en osaa enää innostua tai nähdä mielekkyyttä tuossa itseisarvoisessa lukijoiden haalimisessa? Mainita se silti minusta pitäisi.
Kiitos kommentista, Antti! Onhan Twitter julkkistenkin suhteen aidosti uudenlainen väline. Sen avulla julkkis voi niin halutessaan olla ihan suoraan yhteydessä faneihin ja toisin päin. On sitten toinen asia, onko siinä viestinnässä sisältöä.
Monet seuraavat julkkiksia mutta monet eivät. En ainakaan itse ole erityisen kiinnostunut enkä pahemmin seuraa. (Onko @alexstubb julkkis? Taitaa olla.) Olen pyrkinyt pitämään Twitterin ammatillisena ja ammattiini liittyvänä viestintäkanavana enkä seuraa mitään esim. harrastuksiini liittyen (siihen käytän Facebookia).
Toiset katsovat telkkarista Putousta, toiset Espanjan sisällissodasta kertovia dokumentteja. Niin kai Twitterissäkin.
Moi,
osaatko sinä tai joku sanoa missä vika kun puhelimella, Lumia 625, otetut kuvat eivät säily Twittertilissä? Ne kyllä saa sinne lähetettyä kuten pitääkin, mutta häipyvät pian ties minne. Kokeillut 10 kertaa.
Yhdessä kuvassa, jostain asetuksista, että se on One Drivessä, vaikka pilvitallennus ei ole valokuvien osalta käytössä. Enkä ole koskaan Drivessä edes käynyt.
Kiitos!
Moi! Olen tätä Twitteriä ihmetellyt ja pohtinut jo pidemmän aikaa. Olisiko siitä jotain minulle vai ei… mitä siitä hyödyn tai ahdistunko jatkuvasta viestivirrasta. Ja miten välttää julkiset mokaukset, siihen juttusi antoi hyviä ohjeita! Kiitos! Ehkä eniten juuri mietinkin tätä yksityisyyden ja julkisuuden rajaa omalla kohdallani. Rohkaisit mieltäni kuitenkin juuri riittävästi, että kävin luomassa itselleni Twitter-tunnukset… Huh! Se on menoa nyt! Kuten Anne aiemmin mainitsi, olen minäkin siinä vaiheessa, että turvallisesti valitsin muutaman varman valinnan seurattavaksi, Ylen, HS:n… Mutta mitä ketään voisi kiinnostaa omat twiittini, tavallinen pulliainen kun tässä kuitenkin olen. Vai olisiko se seuraava steppi sitten se, että nähdessäni hyvän twiitin, twiittaan sitä eteenpäin. Ja kenelleköhän se mahtaa mennä. Ehkä tässä pitäisi vaan rohkaistua harjoittelemaan ja sen perusteella arvioimaan olisiko Twitter meikäläiselle…