Tarkoitukseni on käsitellä tässä muutaman kirjoituksen sarjassa kirjoittamiseen käyttämiäni tietokoneohjelmia. Ensimmäisenä tarkastelussa on Scrivener. Scrivener on erityisesti kirjojen kirjoittamiseen suunniteltu ohjelma. Käytimme sitä Carolin kanssa Tohtoritakuu-kirjan kirjoittamisessa, ja kirjoitan nyt sillä uutta kirjaa, josta joskus myöhemmin lisää.
Scrivener on erittäin hyvä ohjelma. Se soveltuu erityisen hyvin pitkien kokonaisuuksien hahmottamiseen. Scrivener tarjoaa useita erilaisia tapoja jäsentää tekstin rakennetta, ja sen avulla on hyvin helppo siirrellä tekstikatkelmia paikasta toiseen. Sen avulla on myös helppo hallinnoida muistiinpanoja ja taustamateriaaleja osana kirjoitusprojektia. Uskon, että Scrivener voisi olla erittäin hyvä ohjelma myös esimerkiksi monografiaväitöskirjaa eli perinteistä kirjamuotoista väitöskirjaa kirjoittavalle jatko-opiskelijalle. Scrivener ei ole ihan helppo ohjelma oppia, joten kannattaa miettiä ja testailla jonkin aikaa, ennen kuin siihen sitoutuu.
Erityisen hyödyllinen Scrivener on silloin, jos olet jo tuottanut monenlaista materiaalia ja erilaisia tekstikatkelmia mutta et itsekään hahmota, miten niistä kannattaisi muodostaa kokonaisuus. Juuri tähän tarkoitukseen käytimme ohjelmaa Tohtoritakuuta tehdessämme. Istuimme saman koneen ääressä ja siirtelimme lukuja ja tekstinpätkiä paikasta toiseen. Käsikirjoituksen viimeistelyn teimme lopulta Wordillä.
Kirjan voi kirjoittaa myös iPhonella
Scrivener on saatavissa Macille, Windowsille ja iOS-laitteille. Käytän itse Scriveneriä juuri Mac-ympäristössä. En siis osaa ottaa kantaa Windows-version laatuun. Käytän ohjelmaa peräti neljällä eri laitteella (pöytäkone, kannettava, puhelin ja iPad), varsin ongelmattomasti. Scrivener käyttää Dropboxia laitteiden väliseen synkkaukseen. Muut pilvipalvelut eivät toistaiseksi toimi, mutta syy on tavallaan pikemminkin pilvipalveluiden rajoitteissa, ei niinkään Scrivenerissä: Dropboxin lisäksi muissa pilvipalveluissa ei ole Scrivenerin vaatimaa hakemistorakennetta.
Scrivenerin iOS-versiot ovat yllättävän hyviä. Ainakin minusta on erittäin kätevää, että voin vaikkapa bussissa istuessani ja äänikirjaa kuunnellessani lisätä mieleen tulleita ajatuksia suoraan itse kirjaan ja vielä ihan oikeaan kohtaan sen sijaan, että käyttäisin jotain erillistä muistiinpanovälinettä.
Ei Scrivener missään nimessä täydellinen ole. Yksi Scrivenerin huono puoli on se, että se ei ole mitenkään loistava yhdessäkirjoittamiseen. Periaatteessa tiedoston voi jakaa Dropboxissa ja eri ihmiset voivat sitten kirjoittaa omilla koneillaan. Tiedosto voi kuitenkin olla auki vain yhdellä koneella kerrallaan, ja versiohallinnassa on tällöin pieni potentiaali ongelmiin.
Massiivinen manuaali
Scrivenerin käyttöönotto ei myöskään tapahdu ihan hetkessä. Esimerkiksi sen manuaali on hengästyttävän laaja, lähes 900-sivuinen kirja. Manuaali on todellisuudessa aivan liian laaja tai ehkä pikemminkin monisanaisesti kirjoitettu. Scrivenerillä on kuitenkin vakiintunut asema ja fanaattisia käyttäjiä. Tästä taas seuraa se, että netistä löytyy aika paljon englanninkielisiä ohjeita Scrivenerin käyttöön. Mahdollisiin ongelmiin löytyy myös usein nopeammin ratkaisu netistä kuin ohjekirjaa lukemalla. Myös Scrivenerin verkkosivuilla olevat opasvideot ovat varsin hyviä.
Ohjekirjan laajuus antaa kuitenkin hyvän kuvan Scrivenerin mahdollisuuksista: sillä voi tehdä todella monenlaisia asioita. Tämän asian kääntöpuoli on taas monimutkaisuus ja ehkäpä pienen pieni käyttäjävihamielisyys. Tässä suhteessa Scrivener on itse asiassa mielestäni aika lailla kuten Word: tiedät, että voit tehdä sillä vaikka mitä, mutta voi toisinaan kestää aika kauankin hahmottaa, miten.
Mielestäni Scrivenerissä hinta ei ole suurin kynnys. Ohjelma on tällaiseksi ammattikäyttöön suunnatuksi ohjelmaksi jopa suhteellisen edullinen. Suurin kysymys on lopulta se, haluaako uuden laajan ohjelman käyttöä opetella ja haluaako sen käyttöön sitoutua. Jos ajattelet tarvitsevasi tällaista ohjelmaa, kannattaa ehdottomasti sijoittaa muutama kymmenen euroa ja testata Scrivener.
Lue sarjan muut osat:
Kirjoittajan ohjelmat 2: Byword
Kirjoittajan ohjelmat 3: The Most Dangerous Writing App