Tässä kirjoitusten sarjassa esittelen ohjelmia, joilla kirjoitan ja joista pidän. Tällä kertaa tarkasteltavana on Byword.
EDIT 3.2.2021:
Byword oli käytössäni aika kauan. Tuntuu kuitenkin, että kehittäjän tuki oli välillä aika olematonta, ja yhden iOS-käyttöjärjestelmän päivityksen myötä ohjelma oli useita viikkoja rikki iPadilla. Päädyin lopulta luopumaan siitä. Tällä hetkellä käytän samankaltaista sovellusta nimeltään Bear. Se on ihana. Kenties kirjoitan siitä vielä artikkelin. Sinällään suuri osa tämän kirjoituksen huomioista on kuitenkin ihan relevantteja myös tuon ohjelman suhteen.
—
Monet kirjoittamiseen tarkoitetut ohjelmat, kuten vaikkapa Word tai Scrivener, ovat todellisuudessa varsin raskaita ja monimutkaisia. Kaikkein mieluiten kirjoitan hyvin yksinkertaisella tekstieditorilla. Minulla on tällaiselle ohjelmalle kolme vaatimusta: sen pitää näyttää miellyttävältä, sen pitää synkata ongelmattomasti eri laitteiden välillä ja siinä ei saa olla mitään turhaa.
Käytin monen vuoden ajan Ulysses-nimistä sovellusta, joka täytti kaikki kolme edellä mainittua kriteeriä ja josta pidin paljon. Jokin aika sitten se muuttui kuitenkin tilauspohjaiseksi. En todellakaan halua maksaa 40 euron vuosittaista lisenssimaksua tekstieditorista, joten Ulysses jäi.
Paljon vaihtoehtoja
Korvaajan löytäminen ei ollut ihan helppoa, sillä samankaltaisia tekstieditoreita on melko paljon, kuten esimerkiksi Write Room, iA Writer ja Ommwriter. Todellisuudessa niissä on kuitenkin pienen pieniä eroja (mille laitteille, mitä maksaa, miten synkkaa, miltä tuntuu jne.). Lopulta kyse on siitä, mitä itse ohjelmalta haluaa. Päädyin lopulta Byword-nimiseen ohjelmaan ja olen varsin tyytyväinen.
Bywordin saa Macille ja iOS-laitteille. Se näyttää hyvältä ja tuntuu miellyttävältä. Ulkoasua voi muokata riittävästi. Tiedostot synkkautuvat varsin ongelmattomasti eri laitteiden välillä ainakin iCloudin avulla.
Käytän Bywordia kahdenlaiseen kirjoittamiseen. Kirjoitan sillä ensinnäkin erilaisia päiväkirjamaisia tekstejä ja kaikenlaisia suunnitelmia, jotka on tarkoitettu vain minun itseni luettavaksi. Lisäksi käytän sitä blogikirjoitusten luonnosteluun. Tämäkin teksti on kirjoitettu Bywordillä. Ohjelma sopii näihin kahteen tarkoitukseen erittäin hyvin.
Markdown ja muita ominaisuuksia
Byword, kuten monet muutkin vastaavat ohjelmat, tukee niin sanottua Markdown-muotoilua, joka mahdollistaa tekstin ulkoasun (esim. lihavointi, otsikointi) muokkaamisen tekstielementeillä. En todellisuudessa itse juuri käytä sitä muuhun kuin risuaidoilla toteutettujen otsikkotasojen luomiseen, sillä päiväkirjatekstejä en juuri muotoile ja blogikirjoitusten ulkoasun muotoilen mieluiten WordPressissä. Mutta onhan tuo ominaisuus kuitenkin ihan hyvä olla olemassa.
Byword ei ole täydellinen, mutta minun tarpeisiini se on melko lähellä sitä. Oikeastaan ainoa asia, jonka haluaisin olevan toisin, on Bywordin tiedostorakenne: Ohjelma tallentaa jokaisen tekstitiedoston omaksi tiedostokseen iCloudiin. iOS-versiossa tämä ei haittaa, mutta OS X -versiossa joutuu aina erikseen avaamaan tiedostot. Pidin enemmän Ulysseksen tavasta, jossa jokainen tiedosto ja kansio oli suoraan nähtävissä ja avattavissa itse ohjelmassa, koska tuo tapa on aivan aavistuksen verran nopeampi. Tämä on lopulta kuitenkin aika pieni yksityiskohta.
En ole ihan varma, ylläpidetäänkö Bywordiä aktiivisesti vai onko kehittäjä siirtynyt jo muihin projekteihin. Ainakin Twitterissä näyttää olevan hiljaista. Tällä hetkellä Byword toimii kuitenkin oikein hyvin. Kuulisin kuitenkin mielelläni, jos sinulla on jokin samankaltainen ja vielä parempi vaihtoehto.
Lue sarjan muut osat:
Kirjoittajan ohjelmat 1: Scrivener
Kirjoittajan ohjelmat 3: The Most Dangerous Writing App