Hyvä abi,
olet juuri nyt kulkemassa kohti tämän kevään ylioppilaskirjoituksia, jotka alkavat ensi viikolla. Kirjoitukset kirjoitettiin vuosi sitten varsin stressaavissa olosuhteissa, ja tänä vuonna tilanne on monella tavalla melkein sama.
Ymmärrän erittäin hyvin, että olet stressaantunut ja kenties ahdistunutkin. Merkittävään kokeeseen valmistautuminen jännittää aina, ja poikkeukselliset olosuhteet tuovat paljon lisästressiä.
Stressiä ylioppilaskoe aiheuttaa tietysti ensinnäkin siksi, että siinä kirjoitetaan arvioinnin alaisena. Toivoisin sinun kuitenkin muistavan yhden oleellisen asian: Joka ainoa vuosi ylioppilaskirjoituksissa tulee aina suurin piirtein sama määrä kutakin arvosanaa, niin hyviä kuin heikompiakin. Samoin yhtenäkään vuonna ei ylioppilaskirjoituksissa reputa merkittävästi enemmän kokelaita kuin minään muunakaan vuonna.
Ylioppilaskokeen arvosanat jakautuvat kaikissa yleisimmissä kokeissa aina normaalijakauman eli niin sanotun Gaussin käyrän mukaan. Kun koe on vaikea, se on vaikea kaikille ja esimerkiksi äidinkielen ylioppilaskokeissa hyvät kirjoittajat saavat yhä hyviä arvosanoja. Kun olosuhteet ovat stressaavat, ne ovat stressaavat kaikille, eikä reputtaneita ole yhtään enempää kuin muinakaan vuosina.
Kun olosuhteet ovat poikkeukselliset, koe mittaa tietysti entistä enemmän kokelaan kykyä hallita omaa stressiään ja koesuoritukseen liittyvää ahdistusta. Siinä suhteessa ylioppilaskoe ei kuitenkaan ole mitenkään ainutlaatuinen tilanne, vaikka siltä nyt tuntuu. Myös yliopiston pääsykoe tai vaikkapa työhaastattelu unelmien työpaikkaan tulevat mittaamaan kykyäsi käsitellä stressiä. Panosta siis tähän kykyyn.
Tiedotusvälineissä on viime aikoina tuotu toistuvasti esille näkemystä siitä, että koska koronatilanne eri puolilla Suomea on hyvin erilainen, kokelaat ovat keskenään eriarvoisessa asemassa. Älä lähde tuohon ajatteluun mukaan, sillä siitä ei ole sinulle mitään hyötyä.
Kokelaiden tilanteet vaihtelevat keskenään muutenkin ihan valtavasti: lukiot ovat erilaisia, koulumatkat ovat erilaisia, perheiden kieli- ja kulttuuritaustat ovat erilaisia, kiinnostuksen kohteet ja taipumukset ovat erilaisia. Keskity siihen, että teet parhaasi siinä tilanteessa, missä juuri sinä olet.
Tässä kolme konkreettista vinkkiä. Kokeile, auttaisivatko ne!
1) Hengitä rauhallisesti ja rentoudu. Rento ja valpas suoritus on aina paras suoritus.
2) Ole oma itsesi. Et todellisuudessa edes voi olla mitään muuta, joten älä edes yritä. Kirjoita rohkeasti omana itsenäsi.
3) Ymmärrä, että mikään ei ole lopullista. Nyt tuntuu siltä, mutta se on ajatusharha. Kokeen voi uusia, ja elämässä avautuu koko ajan uusia polkuja ja tapahtuu yllätyksiä. Keskity tähän hetkeen mutta muista, että se ei todellakaan määritä koko tulevaisuuttasi.
Toivotan sinulle voimia ja jaksamista tuleviin kokeisiin. Olet ajatuksissani.
Lämpimin terveisin
Kimmo
Kirjoittaja on äidinkielen yliopisto-opettaja Helsingin yliopistossa sekä ylioppilastutkintolautakunnan äidinkielen jaoksen apujäsen eli sensori