Yhdessä Johanna Pentikäisen kanssa kirjoittamani kirja Riittävän hyvää kirjoittamista: opas kouluun ja koulunjälkeiseen elämään ilmestyi elokuun alussa. Kirjan lähtökohtana oli ajatus siitä, että usein ihmiset kirjoittavat pakon edessä tai arvioinnin kohteena ja että tämä tilanne ahdistaa aika monia. Ahdistus taas johtaa helposti siihen, että kirjoittaminen ei sujukaan niin hyvin kuin se voisi sujua.
Koulutien varrella ehkäpä haastavin kohta kirjoittamisen opiskelijalle ovat ylioppilaskirjoitukset: kuuden tunnin aikana pitäisi pystyä kirjoittamaan teksti, jonka laatu saattaa aika vahvastikin määritellä sitä, mitä koulun jälkeen pystyy jatko-opinnoissaan tekemään. On ihan ymmärrettävää, että tämä stressaa. Meidän kokemustemme mukaan stressaantuneita ovat abiturienttien lisäksi aika usein kuitenkin myös opettajat, jotka yrittävät tukea opiskelijoitaan koulun kiireisessä arjessa.
Yritimme nämä ajatukset mielessämme kirjoittaa Johannan kanssa kirjan, joka auttaisi. Olemme molemmat opettaneet kirjoittamista yliopistotasolla vuosien ajan. Lisäksi olemme olleet äidinkielen ylioppilaskokeen sensoreina ja kouluttaneet myös opettajia. Meistä tuntui, että yhdessä voisimme tarjota tukea kaikille näille tahoille.
Pieni halauskirja
Kirjan työnimenä oli pitkään Pieni halauskirja. Halusimme tukea ja myös vähän lohduttaa. Toisaalta uskomme, että kirjassa on paljon sellaista, jota opiskelijat, kirjoittamisen opettajat ja kaikki oman kirjoittamisensa kehittämisestä kiinnostuneet voivat hyödyntää ihan käytännössä.
Yksi kirjamme keskeinen ajatus on kirjan nimen mukaisesti se, että jokainen on riittävän hyvä kirjoittamaan. Kirjoittaminen kannattaa aloittaa omista lähtökohdista, omista vahvuuksista ja omista kiinnostuksen kohteista. Muilta voi oppia, mutta jäljitteleminen johtaa lopulta harvoin hyvään lopputulokseen.
Toinen keskeinen ajatus kirjassa on se, että kirjoittamisen opiskelu on elämän mittainen projekti, jossa todella voi edetä. Kirjoittaminen koostuu osataidoista, kuten luovuus, ahdistuksen sietäminen ja oman kirjoittajaidentiteetin pohtiminen, ja näissä taidoissa on mahdollista kehittyä. Esittelemme osataitoja eri näkökulmista, myös tutkimuksen ja käytännön harjoitusten kautta.
Käsittelemme kirjassa myös kirjoittamisen historiaa ja toisaalta ylioppilaskokeen historiaa. Kirjan lopusta löytyvät meidän vinkkimme äidinkielen ylioppilaskokeeseen. Kenties siis hyvä lahjaidea lukiolaiselle tai kirjoituksiin valmistautuvalle abille!
Henkilökohtaisesti, kirjoittamisesta
Näin kirjan kirjoittajan näkökulmasta tuntuu, että kirjan ytimen muodostavat kuitenkin siinä olevat kirjoittajatarinat. Niissä kymmenen erilaista kirjoittajaa kertoo kehittymisestään kirjoittajana ja jakaa ajatuksiaan kirjoittamisesta ja kirjoittamisen opiskelusta. Tapaamme kolme nuorta vastikään ylioppilaaksi kirjoittanutta ja tietysti myös kirjoittamisen opettajia. Lisäksi tarinoissa esiintyy työssään kirjoittavia ja myös jokunen tutumpikin henkilö.
Mainitaan tältä julkkisosastolta vaikkapa näyttelijä ja käsikirjoittaja Kari Ketonen, kirjailija ja kirjoittamisen professori Jussi Valtonen sekä kirjallisuudentutkija ja esseisti Olli Löytty. Jännittävää kuitenkin on se, että samat kysymykset nousevat esille kaikkien kirjoittajien pohdiskeluissa, elämänvaiheesta ja kokemuksesta riippumatta.
Kirjamme on kustantanut aina yhtä ihana Art House. Kirjan tyylikäs kansi on Ville Laihosen käsialaa.
Kirjaa voi ostaa esimerkiksi kustantamon verkkokaupasta, sekä painettuna kirjana että e-kirjana. Tartupa kirjaamme ja kerro, mitä siitä pidit!