Internet on täynnä erilaisia ohjelmia mitä erilaisimpiin tarkoituksiin. Seuraavat viisi erinomaista ja ilmaista ohjelmaa ovat muodostuneet tärkeiksi omassa kirjoitustyössäni. Kokeilepa, olisiko niistä iloa ja hyötyä sinulle.
1. DarkRoom
DarkRoom on ohjelma, jolla tämäkin kirjoitus on alun perin kirjoitettu. DarkRoom on tekstieditori, siis eräänlainen yksinkertainen tekstinkäsittelyohjelma.
DarkRoomin hienous on sen yksinkertaisuudessa. DarkRoomilla ei voi tehdä muuta kuin kirjoittaa ja tallentaa tiedoston. Ainoa tallennusmuoto on tekstitiedosto (.txt). Tekstiä voi toki myös poistaa ja kopioida.
DarkRoom vapauttaa ajattelemasta tekstin ulkoasua tai taittoa tekstin tuottamisen aikana. Voit siis keskittyä kirjoittamiseen. Microsoft Office Help ei hyppää koskaan esille tarjoamaan apuaan, eikä ohjelma muokkaa tekstiä haluamattasi tai alleviivaa ilmauksia, jotka jonkun mielestä eivät ole oikein. Lisäksi ohjelma peittää tietokoneen koko ruudun, laidasta laitaan.
Mitä enemmän DarkRoomia käytän, sitä vähemmän haluan käyttää mitään muuta.
Oikoluku tai tekstin ulkoasun muotoilu eivät ole mitättömiä asioita, päinvastoin. Ne voi kuitenkin tehdä jollain toisella ohjelmalla esimerkiksi sen jälkeen, kun on tuottanut itse tekstin.
Pari vinkkiä: Mikäli DarkRoomin oletusvärit eivät miellytä, ne voi muuttaa asetuksissa. Rauhattomasti vilkkuvan kursorin saa myös pysäytettyä, kun laittaa kursorin välkkymisajaksi jotain tolkuttoman suurta.
2. WordPress.org
WordPress on monille bloggaajille itsestäänselvyys. Uskoisin sen olevan kiistatta paras blogialusta, joskin myönnän, etten ole muita edes kokeillut.
WordPressin avulla sivuston ulkoasun ja toiminnallisuuden saa toteutettua varsin helposti ja, mikä parasta, ilmaiseksi. Ulkoasun muokkaamiseen on olemassa valtava määrä erilaisia ilmaisia ja maksullisia teemoja. WordPressiä käytetään erityisesti bloggaamiseen, mutta todellisuudessa se on toimiva ja ilmainen vaihtoehto kaikenlaisten verkkosivujen ylläpitoon.
WordPressin asentaminen www-palvelimelle ei ole aivan helppoa, ja WordPressin viralliset ohjeet on suunniteltu nörteille, joiden aivot on rakennettu eri tavalla kuin minulla. Jonkinlaista perehtyneisyyttä tai ainakin kiinnostusta ja aikaa ohjelmisto siis vaatii. Netistä löytyy toki paljon vinkkejä, ja rahalla saa tietysti apua ja konsultointia.
Aloittelijalle helpompi vaihtoehto on WordPress.com, joskin silloin kaikki langat eivät enää ole omissa käsissä. Myös sivuston tai blogin muokkaamiseen on rajallinen määrä vaihtoehtoja.
3. Dropbox
Dropbox on käytännössä verkossa sijaitseva levyasema, jolle voi tallentaa omia tiedostoja. Käytännössä Dropbox-ohjelma luo tietokoneen kovalevylle hakemiston, johon voi tallentaa tiedostoja silloinkin, kun kone ei ole verkkoon kytkettynä. Internet-yhteyden ollessa päälle Dropbox sitten päivittää tiedostot verkkolevylle ja huomioi myös mahdolliset ristiriidat versioiden välillä.
Dropbox on muuttanut työskentelyäni aika paljon. Otan tällä hetkellä kriittisistä, työn alla olevista teksteistä varmuuskopiot aina Dropboxiin. Varmuuskopioinnin lisäksi myös työskentely eri koneilla on paljon helpompaa. Dropboxin avulla sama tiedosto on koko ajan käytettävissä millä tahansa koneella, käyttöjärjestelmästä riippumatta. Lisäksi nettiselaimen avulla Dropboxissa olevia tiedostaja voi lukea ja muokata esimerkiksi julkiselta tietokoneelta.
Dropbox ei ole ainoa vastaava palvelu. Se on kuitenkin hyvin yksinkertainen. Siksi pidän siitä erityisen paljon.
4. Fences
Fences on ohjelmisto, jolla työpöydällä olevat tiedostot ja pikakuvakkeet saa järjesteltyä ryhmiksi. Voit esimerkiksi ryhmitellä eri työprojekteihin liittyvät tiedostot omiin ryhmiinsä. Näitä ryhmiä voi sitten siirrellä työpöydällä paikasta toiseen. Fences luo työpöydälle yllättävää selkeyttä!
Tätä kirjoittaessani Fences on päivittymässä beta-versiosta ensimmäiseen viralliseen julkaisuun. Käsittääkseni ohjelma säilyy ilmaisena, mutta se voi vaatia päivittämistä versiosta toiseen.
5. Tweak UI
Tweak UI taitaa mennä jo hifistelyn (tai pakkomielteen) puolelle. Mutta kuka tietää, ehkä olet yhtä outo kuin minä.
Tweak UI:n avulla Windowsin käyttöliittymää voi muokata monella eri tavalla. Itse käytän sitä yhdessä Fences-ohjelman avulla luomaan selkeyttä työpöydälleni. Tweak UI:lla voi esimerkiksi poistaa työpöydältä kaiken sellaisen, mitä Windows normaalisti ei anna poistaa, esimerkiksi Roskakorin ja Oma tietokone -kuvakkeen. Minun työpöydälläni ei ole mitään muuta kuin ne tiedostot, joiden kanssa kullakin hetkellä työskentelen. Lisäksi piilotan Tweak UI:n avulla Windowsin tehtäväpalkista kaiken muun kuin kellon.
Yllä olevan linkin takaa löytyy paljon muitakin pieniä ohjelmia Windows XP:n kustomointiin. Tweak UI löytyy sivulta hieman alempaa.
Kokeile ja testaa
Kokeile, miellyttävätkö nämä ohjelmat sinua. Tweak UI ja Fences ovat ainoastaan Windows-ympäristöön. DarkRoomista on olemassa vastaava, maksullinen versio Macille, WriteRoom. Dropbox puolestaan toimii usealla eri käyttöjärjestelmällä. WordPress ei ole käyttöjärjestelmästä riippuvainen lainkaan, se kun asennetaan www-palvelimelle.