Skip to content

Kokonaisvaltainen kirjoittaminen

Menu
  • Koti
  • Kuka
  • Kirjat
  • Koulutusta
  • Kontakti
Menu

Löydät minut jatkossa Twitteristä ja Yammerista

Posted on 25.2.201319.12.2018 by Kimmo

Opetin muutama viikko sitten verkkokirjoittamisen osiota Metropolian Sosiaalinen media ja viestintä -erikoistumisopinnoissa. Perinteisemmän verkkoon kirjoittamisen ja bloggaamisen lisäksi nostin sosiaalisen median palveluista esille erityisesti Facebookin. Minulta kysyttiin heti: ”Miksi juuri Facebook?”

Mielestäni omat vastaukseni olivat hyviä: Ensinnäkin Facebookin käyttäjämäärä on ylivertainen. Tällä hetkellä Suomessa on noin 1,7 miljoonaa aktiivista Facebookin käyttäjää, kun taas esimerkiksi aktiivisia Twitterin käyttäjiä on noin 63 000. Toinen perusteluni oli, että Facebookin avulla pääsee todella osaksi ihmisten arkea, kavereita ja koirakuvia.

Asia jäi kuitenkin vaivaamaan. Olen saavuttanut varsin hyviä tuloksia Facebookin ja blogin yhdistelmällä. Gradublogini kuuluu yli tuhannen tykkääjän Facebook-eliittiin. Sellaisia on Suomessa ilmeisesti vain noin tuhat. Tuon blogin kävijöistä noin puolet tulee Facebookista ja loput lähinnä Googlesta. Muut sivustot ja Twitter jäävät yksittäisiksi käynneiksi.

Facebookin kuolonkorinat?

Silti tuntuu, että Facebook on vähitellen tukehtumassa roskaan. Facebookin omasta linjastakaan ei ole mitään hajua. Käyttäjien asetuksia muutellaan koko ajan, ja esimerkiksi käytäntö aktiivisesti estää kaikkia sivun seuraajia saamasta kaikki postaukset on mielestäni todella kyseenalainen (aiheesta täällä sekä vastakkainen näkökulma täällä).

Outi Lammi kuvailikin Facebookia osuvasti näin: ”Facebookin ja sen käyttäjien suhde alkaa muistuttaa väkivaltaista parisuhdetta, jossa nöyryytetty ja rusikoitu osapuoli antaa aina vain anteeksi.” Näyttäisi myös, että ainakin joissain yhteyksissä Twitter on todella jo syrjäyttänyt Facebookin.

Kaiken tämän perusteella olenkin nyt päättänyt laajentaa omaa sosiaalisen median käyttöäni Facebookin, blogien ja foorumien lisäksi uusille alueille. Tavoitteenani on oppia paremmin muita sosiaalisen median muotoja ja toisaalta valmistautua post-facebookiaaniseen maailmaan.

Löydätkin minut jatkossa ensinnäkin entistä aktiivisempana Twitteristä. Seuraa ja ota yhteyttä täällä: @KimmoSvinhufvud

Entäs Yammer sitten?

Toinen sosiaalisen median palvelu, johon olen päättänyt tutustua paremmin, on Yammer. Se on eräänlainen yritysten ja muiden organisaatioiden sisäinen Facebook.

Vaikka Yammer ei ole lähellekään niin tunnettu kuin Facebook tai Twitter, siinä on mielestäni paljon potentiaalia. Yammer voisi olla erinomainen vaihtoehto sähköpostille ja erilaisille intraneteille. Ja koska Microsoft osti Yammerin viime syksynä, ei ole mitenkään mahdotonta, että Yammer on jatkossa tavalla tai toisella integroitu Microsoft Officeen.

Ensikokemukset Yammerista ovat ristiriitaiset. Sosiaalisesta mediasta ei ole iloa, ellei siellä käydä keskustelua. Työasioista ei näytä kuitenkaan syntyvän ihan helposti jutun juurta, ainakaan, jos väline on uusi. Yammerin mobiilisovellus on mielestäni myös varsin huono. Puhelin on hyvä väline keskusteluun, mutta tekniikan pitää toimia notkeasti.

En silti aio luovuttaa. Vaikuttaa kuitenkin, että Yammer vaatii enemmän vaivaa ja mahdollisesti myös koulutusta kuin vaikkapa nyt Facebook. Ja koska kyseessä on organisaation viestintäväline, se vaatisi kyllä systemaattisen strategian organisaation sisällä.

Vaativia lajeja

Loppuyhteenvetona on todettava, että erilaiset sosiaalisen median palvelut ovat lopulta yllättävän erilaisia viestintämuotoina ja kirjoittamisen lajeina. Julkisuus ja vaikkapa hashtagit tekevät Twitteristä hyvin erilaisen kuin Facebook. Yammer on taas organisaation sisäisenä ja lähtökohtaisesti vain työhön keskittyvänä välineenä sävyltään jotain ihan muuta. Näiden lajien hallitseminen vaatii paljon harjoittelua!

Kuva: Noel Zia Lee (Flickr)

9 thoughts on “Löydät minut jatkossa Twitteristä ja Yammerista”

  1. Jere Majava sanoo:
    25.2.2013 15:24

    Yammer on kyllä hyvinkin tunnettu yritysmaailmassa, mutta suurelle yleisölle organisaatioiden sisäisenä viestintävälineenä tietty tuntemattomampi. Ja käliltään minusta kyllä huomattavsti Feibua kätevämpi. M$-integraatiota on tosiaan jossain vaiheessa luvassa.

    Organisaatioille Yammer on usein hiukan hankala tapaus, koska sen innovaatio on juuri tuo erikoinen freemium-malli, jossa käyttäjät voivat luoda ilmaiseksi organisaation sisäisen verkoston, mutta johdon on palvelun ”haltuunsa” saamiseksi ja muuhun infraan integroimiseksi maksettava kuukausimaksua. Katalogihinta on yliopiston tavoittamattomissa, mutta neuvoteltava edulisenssi voi käsittääkseni olla hyvinkin edullinen.

    Vastaa
  2. Kimmo sanoo:
    25.2.2013 15:27

    Ainakaan toistaiseksi Iltalehti ei vielä uutisoi Yammer-uutisia… 🙂

    Mitä tuo Yammerin kuukausimaksu sitten käytännössä pitää sisällään?

    Vastaa
  3. Jere Majava sanoo:
    25.2.2013 15:34

    Lisäys edelliseen: Yammerin maksullisessa versiossa on jo nyt integraatio Sharepointiin ja Office 365:een. https://www.yammer.com/about/pricing/

    Vastaa
  4. Kimmo sanoo:
    25.2.2013 15:36

    Kyllähän tuosta hintaa tulee tuollaisella hinnoittelulla! Tuskin tulee olemaan yliopistojen arkea tuolla tavalla.

    Vastaa
  5. Jere Majava sanoo:
    25.2.2013 15:45

    Yammer ei näy uutisissa sen enempää kuin Lotus Notes aikoinaan ja samasta syystä: ne ovat työpaikkojen sisäisiä viestintävälineitä. Edulisenssin hintaa ei kerrota saitilla koska se on tiettävästi oikeastikin merkittävästi edullisempi. Isot yliopistot asiakkaina ovat myös Yammerille mainosvaltti.

    Vastaa
  6. Kimmo sanoo:
    25.2.2013 17:25

    Olet kyllä oikeassa. Tavallaan sitä median huomiota ehkä kuitenkin toivoisi, koska se lisää ihmisten kiinnostusta ja tuo lisää käyttäjiä. Käyttäjät taas ovat sosiaalisen median elinehto. Kyllä minä Yammerin kuitenkin laskisin sosiaaliseksi mediaksi, vaikka se onkin organisaation sisäinen.

    Yliopistot myös tuottavat niitä tulevia yritysten ja muiden organisaatioiden työntekijöitä. Opintojen aikana tutuksi tulleet työkalut siirtyvät aika luontevasti työelämään.

    Vastaa
  7. Jere Majava sanoo:
    26.2.2013 06:43

    Toki on somea ja oikeassa olet muutenkin. Aiheesta yleisesti (eli miten ja millä nettivälineillä töissä viestitään) toivoisi tosiaan enemmän tämän http://www.bbc.co.uk/news/business-18461713 tapaista ja syvemmällekin menevää julkista keskustelua. Itsekin käytän nettiä viestintään enemmänkin töissä kuin vapaa-ajalla.

    Vastaa
  8. Kimmo sanoo:
    26.2.2013 10:25

    Toi oli hyvä artikkeli! 🙂

    Vastaa
  9. Janne sanoo:
    26.4.2013 19:56

    Sattumalta eksyin tähän blogiin. Hyvää pohdintaa Kimmo, ja kiva kun Jere oli löytänyt reittinsä tänne kommentoimaan. Olemme vanhoja tuttuja 🙂

    Kannattaa Kimmo tutustua myös tähän meidän kehittämään xTune-palveluun, joka on ollut pilotissa myös Metropoliassa… toivottavasti siitä seuraa vielä jatkoakin

    http://www.intunex.fi/xtune

    Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät artikkelit

  • Biisityöpaja maaliskuussa 2025 Espoossa
  • Kiitos tästä matkasta: metaforien väärinkäyttö
  • Uusi kirja: Unien salat
  • Kirjoja tulossa
  • Riimit tiimissä: mitä loppusoinnuista voi ajatella?
©2025 Kokonaisvaltainen kirjoittaminen | Design: Newspaperly WordPress Theme