Olen viime kuukausina käyttänyt väitöskirjani kirjoittamisessa niin sanottua Pomodoro-tekniikkaa. Se on italialaisen Francesco Cirillon alun perin opiskelemista varten kehittämä yksinkertainen ajanhallintamenetelmä. Nimi tulee siitä tomaatin muotoisesta munakellosta.
Pomodoro-tekniikan periaatteet ovat yksinkertaiset:
1) Valitse tehtävä
2) Säädä ajastimeen 25 minuuttia
3) Työskentele keskeytyksettä, kunnes ajastin soi
4) Kirjaa lyhyesti ylös, mitä teit
5) Pidä viiden minuutin tauko
6) Neljän tomaatin jälkeen pidä pidempi tauko (15-30 minuuttia)
Ja kyllä lähtee!
Ei tätä tekniikkaa kaikkeen kirjoittamiseen tarvitse. Esimerkiksi nämä blogikirjoitukset syntyvät vaivatta ihan ilman tomaatteja, ainakin jos on aikaa. Bloggaaminen on kuitenkin hyvin erilainen kirjoittamisen laji kuin väitöskirja.
Bloggaaminen, väitöskirja ja flow
Blogikirjoituksen kirjoittaminen on yleensä varsin lyhytkestoinen prosessi. Tekstin saa heti julkaistua, ja samoin melkein välittömästi näkee, että se saa lukijoita. Lisäksi tietää, että mahdollisesta epäonnistumisesta ei todennäköisesti seuraa mitään kovin vakavaa: tekstiä voi korjata jälkeenpäin, tai sen voi jopa tarvittaessa poistaa. Tehtävän selkeät rajat, välitön palaute ja epäonnistumisen ”turvallisuus” ovat keskeiset tekijät flow-kokemuksessa, jollaiseksi blogikirjoittamista voi parhaimmillaan kuvata.
Väitöskirja on tavallaan bloggaamisen täydellinen vastakohta: Prosessi kestää kauan, liian kauan. Projektia on toisinaan hyvin vaikea jakaa mielekkäisiin osatehtäviin. Palautetta saa harvakseltaan. Lisäksi mielessä, ainakin heikkoina hetkinä, väijyy ajatus siitä lopullisesta nöyryytyksestä, joita esitarkastus ja väitöstilaisuus tietysti tulevat olemaan.
Siihen väitöstilaisuuteen pomodoro ei taida auttaa, mutta noihin muihin ongelmiin kyllä. Pomodoro-tekniikan avulla epämääräiset kirjoituspäivät jakautuvat todella yksinkertaisiin tehtäviin: työskentele 25 minuuttia.
Motivaation herättäjiä
Tavoitteiden asettamisen on useissa tutkimuksissa todettu lisäävän motivaatiota ja myös tuotteliaisuutta. Pomodoro-tekniikan avulla tavoitteenasettelun voi ikään kuin ulkoistaa itse tekstin ulkopuolelle. Tavoitteeni voi olla esimerkiksi kirjoittaa tänään kuusi tomaattia. Tällainen tavoite on hyvin helppo hahmottaa.
Tavoitteiden lisäksi tuotteliaisuutta lisää myös etenemisen seuraaminen. Siihen voi käyttää monenlaisia välineitä, vaikkapa Excel-taulukkoa. Mainion How to Write a Lot -kirjan kirjoittaja Paul J. Silvia tarjoaa todellisille tilastofriikeille jopa SPSS-ohjelmaan sopivan tiedoston, jonka avulla voi seurata työskentelyään.
Pomodoron avulla tämäkin tapahtuu hyvin, hyvin helposti. mytomatoes.com-laskuri toimii samanaikaisesti ajastimena ja pitää kirjaa työpäivistäsi.
25 minuuttia on lyhyt aika. Tämä osaltaan auttaa keskittymisessä. On nimittäin pakko pitää kiirettä, jos aikoo siinä ajassa saada jotain aikaiseksi. Näin myös tarve paeta Facebookin tai internetin houkutuksiin vähenee, koska tietää koko ajan, että pian voi tauolla tehdä mitä vain.
Aion kokeilla! Ovela aika tuo 25 minuuttia, koska se on puolet lyhyempi kuin 30 minuuttia, tai ainakin tuntuu siltä.
Hei Marja-Riitta! Tuo on totta. Myös minunkin matematiikallani 25 minuuttia on puolet lyhyempi kuin 30. 🙂 Kokeile ihmeessä! Myös tuo laskuri on hyvä.
Kiitos Kimmo! Olen kokeillut nyt yli viikon. Tämä sopii erinomaisesti minulle. Kirjoitan työn ohessa. Ainakin yhden tomaatin ennättää aamulla ennen töihin lähtöä. Ja illalla enemmän tai vähemmän väsyneenä kirjoittamista helpottaa ajatus siitä, että jokainen tomaatti vie kohti maalia. Pienemmmillä tauoilla voin tehdä välttämättömiä pieniä kotitöitä (pesukoneen täyttö tms.), mutta neljä tomaattia oikeuttaa minut johonkin palkintoon, esim. jäätelöön. Jo pelkkä tomaattilista sinänsä on jo palkitseva. Tähän asti olen seurannut käsikirjoituksen kokonaissanamäärää, mutta siinähän saattaa käydä niin, että monen tunnin tekstin muokkauksen jälkeen on koossa yhtä monta sanaa kuin aloittaessa. Taidan olla hieman suoritushakuinen…
Mukava kuulla, että toimii! Eikä mun mielestä pienessä suoritushakuisuudessa ole mitään vikaa. Sehän lisää motivaatiota. Himokuntoilijatkin laskevat toistoja ja kilometrejä ja muuta.
Ja joo, sanat on ongelmallisia, koska ne voivat vähentyä. Tosin NaNoWriMo:ssa, jossa todella lasketaan sanoja, kehotetaan olemaan poistamatta sanoja lainkaan ja esimerkiksi vain värittämään poistettavat katkelmat valkoisiksi. Näin niitä ei näy mutta sanamäärä ei vähene! Mitäs siitä sanot? 🙂